BPG Pieper maakt gebruik van cookies om het gebruik van de website te analyseren, om het mogelijk te maken content via social media te delen en om de inhoud van de site af te stemmen op uw voorkeuren. Deze cookies worden ook geplaatst door derden. Door deze melding te accepteren of gebruik te blijven maken van deze site stemt u hiermee in.

Badkamer renoveren


Zelf uw badkamer verbouwen - wat heeft u allemaal nodig?
BPG Pieper Ermelo vertelt u graag wat u nodig heeft voor de renovatie van uw badkamer. Lees hieronder hoe u zwaluwstaartplaat legt, vloerverwarming en een druklaag hierop aanbrengt, de vloer waterdicht maakt en uiteindelijk hoe u een douchegoot aanbrengt.
1. Zwaluwstaartplaten
De verdiepingsvloeren van oudere woningen zijn vaak in hout uitgevoerd. Als het wenselijk is om een badkamer te maken in een dergelijke woning dan moet men er rekening mee houden dat een houten vloer in een natte ruimte tot problemen kan leiden. Voorbeelden van problemen zijn:

a. vocht in de constructie met als gevolg houtrot
b. scheurvorming in het tegelwerk door verschil in werking tussen het hout(flexibel) en het tegelwerk(star)

Deze problemen kunnen worden voorkomen door het toe passen van een zwaluwstaartplaat in combinatie met fijn grind beton.
2. Draagkracht
De houten balklaag waarop de nieuwe vloer wordt aangebracht moet voldoende draagkrachtig zijn. Dit betekent dat de houten balken minimale afmetingen en een minimale hard-op-hard (h.o.h.) afstand ten opzichte van elkaar moeten hebben, dit in relatie tot de overspanning en de krachten die de balken moeten dragen.
Bijvoorbeeld een balklaag met als afmeting 64 x 165 mm en een h.o.h. van 500 mm kan bij een overspanning van 3000 mm het gewicht van de constructie (circa 1 KN/m²) over de gelijkmatig verdeelde nuttige vloerbelasting dragen (1,75 KN/m²). Heeft u twijfels over de houtsoort, de afmetingen en h.o.h. afstand van de balklaag in relatie tot de overspanning en de benodigde draagkracht laat dan een controle berekening uitvoeren!
3. Afmeting zwaluwstaart vloer
De minimale opbouw bij toepassing van de zwaluwstaartvloer bij woningen is 36 mm. Dit bestaat uit de zwaluwstaartvloer (16 mm) en een druklaag (20 mm). Bij utilitaire gebouwen is de minimale opbouw 46 mm (16 mm + 30 mm). Wil de klant extra voorzieningen zoals bijvoorbeeld vloerverwarming, een geluidsisolerende vloer of een douchegoot, dan wordt de afmeting groter, bijvoorbeeld 50 mm (afhankelijk van de soort toe te passen vloerverwarming).

Er is geen extra wapening nodig bij de zwaluwstaartvloer aangezien de zwaluwstaartplaat als wapening dient.4. Leggen van de zwaluwstaartplaat
Door middel van isolatieplaten worden de zwaluwstaartplaten 20 mm van de muur vrijgehouden. De zwaluwstaartplaten moeten haaks met de profielrichting op de balklaag worden aangebracht. Ter plaatse van de opleggingen dienen de platen 50 tot 100 mm te overlappen.

Zwaluwstaartplaten kunnen met een haakse slijper op maat gemaakt worden. Behalve bij een geluidsisolerende vloer moeten de zwaluwstaartplaten altijd bevestigd worden aan de balklaag met behulp van draadnagels (50mm) op een h.o.h. afstand van 400 mm.
5. Vloerverwarming bij zwaluwstaartvloer
Vloerverwarmingsleidingen kunnen met tape, (klem)zadels of een kunststof klemrailsysteem op de bovenflens van de zwaluwstaartplaat worden aangebracht. De vloerverwarmingsbuizen moeten zoveel mogelijk haaks op de bovenflens worden gemonteerd.
6. Aanbrengen druklaag
De druklaag is van beton of zandcement C-20 en dient aangebracht te worden op de zwaluwstaartplaat waarbij het goed vullen van de rillen extra aandacht verdient.

Na het uitharden van de mortel kan de isolatie ter plaatse van de muren afgesneden worden op vloerhoogte.
7. Waterdicht maken
Voordat het tegelwerk aangebracht kan worden moet de aansluiting vloerwand voorzien worden van een strook kimband met afdichtingspasta. Eerst moet de afdichtingspasta voldoende dik aangebracht worden. Vervolgens kan de band geplakt worden in de pasta en moet er nogmaals afdichtingspasta aangebracht worden. In de hoeken moet de band elkaar overlappen (altijd dakpansgewijs). Ter hoogte van de afvoerput en leidingdoorvoeren moet de afdichtingspasta extra aangebracht worden. Hierna kan het tegelwerk geplaatst worden. Gebruik hiervoor de juiste materialen en houd rekening met de werking van de onderliggende constructies.
8. Aanbrengen van een douchegoot
Bij een nieuwe badkamer wil de klant vaak een inloopdouche met een douchegoot in plaats van een douchebak met afvoerputje. Het maken van de douchegoot moet vakkundig gebeuren aangezien veel lekkages veroorzaakt worden door ondeskundig aangebrachte douchegoten.

De roestvrijstalen douchegoot moet waterpas ingebouwd worden. Om de uitvoering gemakkelijker te maken is het aan te bevelen een schuifmof bij de leidingen te gebruiken in plaats van een en ander direct te verlijmen. Door het gebruik van een schuifmof zijn nog correcties mogelijk.

Gebruik voor een goede be- en ontluchting geen haakse bochten in het leidingwerk en sluit het horizontaal aan op de standleiding. De douchegoot moet worden geaard door een aardingsdraad.

Werk de douchegoot tot aan de omlopende flens af met een krimpvrije mortel. Maak de flens schoon en plak de tape over de naad tussen de flens en de vloer, daarmee is een waterdichte verbinding gemaakt tussen de douchegoot en de vloer.

De afwatering in de doucheruimte moet minimaal 10 mm per strekkende meter zijn.

Werk de vloer af met tegels en laat tussen tegels en gootrand een naad van 5 mm om een kitnaad aan te brengen.

Leg het tegelwerk maximaal 2 mm boven het niveau van de goot zodat er geen water op de rand langs de goot blijft staan.


TIP! Houdt bij het plaatsen van de douchegoot langs een muur een ruimte van 100 mm vrij. Hierdoor ontstaat er ruimte om een afschot te creëren en wordt voorkomen dat er water blijft staan in de hoek tussen de vloer en de muur.

Meer weten over het renoveren van een badkamer? Bezoek dan onze winkel aan de Oude Telgterweg 290 te Ermelo. Onze medewerkers kunnen u dan ook direct van deskundig advies voorzien!
Bel mij