BPG Pieper maakt gebruik van cookies om het gebruik van de website te analyseren, om het mogelijk te maken content via social media te delen en om de inhoud van de site af te stemmen op uw voorkeuren. Deze cookies worden ook geplaatst door derden. Door deze melding te accepteren of gebruik te blijven maken van deze site stemt u hiermee in.

BestratingstipsWitte uitslag

Kalkuitslag op beton
Ontstaan er witachtige vlekken op uw bestrating? Maakt u zich geen zorgen, het gaat om kalkuitbloeiing of kalkuitslag. Deze doen zich voor als witte sluiers, vlekken of strepen. De betonproducten worden vervaardigd uit grondstoffen zoals water, granulaten en uiteraard cement. Kalkuitslag is een natuurlijk verschijnsel, dat zich voordoet bij alle producten op basis van cement en kan ondanks alle kwaliteitscontroles niet worden uitgesloten. Hierbij wordt een onderscheid gemaakt tussen primaire en secundaire kalkuitslag.

Primaire kalkuitslag ontstaat tijdens het productieproces. Er treedt een chemische reactie op tussen het aanmaakwater en het cement waardoor ‘vrije kalk’ ontstaat. Die vermengt zich met het water en wordt door microscopische kleine kanaaltjes naar de oppervlakte getransporteerd. Hier komt de kalk in contact met CO2 uit de lucht en zet zich af in de vorm van ‘kalkuitslag’. Door steeds betere productietechnieken wordt het fenomeen beperkt tot een minimum, maar het kan niet worden uitgesloten.

Secundaire kalkuitslag komt voor in de eerste twee jaren van de verwering. Deze vorm van aanslag komt slechts in geringe mate voor, aangezien in verhard beton de vrije kalk nog nauwelijks naar het oppervlak kan migreren.

Het is belangrijk om te vermelden dat kalkuitslag de kwaliteit van het beton op geen enkele manier beinvloedt. Kalkuitslag kan in geen geval een reden zijn voor weigering of prijsvermindering van de producten.

Verwijderen van kalkuitslag
In contact met lucht carbonateert vrije kalk vrij snel. De kalkuitslag zal dus na verloop van tijd vanzelf verweren. Hoe zuiverder de lucht, hoe langer het helaas duurt. Geduld is de beste remedie tegen kalkuitslag!

U wilt er toch iets aan doen ?
Er zijn producten verkrijgbaar om kalkuitslag te behandelen. Denkt u er echter aan dat de structuur en kleur van uw bestrating door het gebruik van chemische reinigingsmiddelen licht kunnen veranderen. In het geval van chemische reiniging is het resultaat tijdelijk en het middel vaak erger dan de kwaal.


Tips & Trucs

Over het algemeen kunt u het langst genieten van uw nieuw aangelegde bestrating wanneer u deze door een stratenmaker of hovenier laat aanleggen. Heeft u besloten het zelf te doen dan volgen hier een aantal tips en trucs om het bestraten van uw tuin of oprit tot een succes te brengen.
Een goede voorbereiding is het halve werk!

Eerst ontwerpen
Maak van tevoren een goed ontwerp en teken dit op schaal uit, zo krijgt u zelf ook een goed beeld van de verhoudingen. Vergeet hierbij vooral niet plaatsen, zoals deuren, regenpijpen en aanvoerputjes aan te geven.

Minimale afmetingen
Afhankelijk van het doel waarvoor u de bestrating aanlegt, zijn voor een oprit, pad of terras bepaalde minimale afmetingen nodig. Denk bij het ontwerpen goed na over de afmetingen die uw terras, pad, oprit of parkeerplaats moet hebben. Voor een terras heeft u zeker 3 x 4 meter nodig. Als u ook speelruimte wilt voor uw kinderen wordt dit al snel meer.

Een tuinpad is minimaal 60 cm breed maar bij voorkeur 80 tot 100 cm. Een inrit heeft bijvoorbeeld een minimale breedte nodig van 3 meter. U kunt als leidraad de aangeven maten aanhouden.


Betonstenen

Bestratingstips
Het zandbed onder de bestrating (terrassen en paden) moet minimaal 12 á 15 cm dik zijn. Bij een slappe ondergrond, zoals bijvoorbeeld klei of veengrond, is een zandbed van minimaal 20 cm aan te raden.

Op plaatsen die zwaar belast worden zoals bijvoorbeeld een op- of inrit, kunt u het beste 25 cm uitgraven, en straat- of opvulzand aanbrengen. Om voor een extra stevige ondergrond te zorgen kunt u in plaats van straatzand een pakket van 15 tot 20 cm cm grof grind, of gebroken puin aanbrengen. Daaroverheen een laag van 5 tot 10 cm brekerzand.

Tril de afzonderlijke lagen zo vast mogelijk aan met behulp van een trilplaat.

Houd rekening met de dikte van de sierbestrating bij het bepalen van de uit te graven diepte, houdt hierbij altijd ook 1 cm klik aan omdat de bestrating +/- 1 cm hoger komt te liggen als de kantopsluiting. En laat de bestrating minstens 1 cm per meter aflopen, laat hierbij het afschot van de woning af lopen. Dit voorkomt wateroverlast.

Nadat u het zandbed heeft aangebracht gaat u de kantopsluiting aanbrengen houdt hierbij rekening met het afschot van 1 cm per meter. Vervolgens neemt u een rechte plank, en zaagt in de kopse kanten van de plank een keep uit die de afmeting heeft van de dikte van de bestrating die u toe gaat passen - 1 cm klik.

Bijvoorbeeld: de bestrating die u toepast is 7 cm dik, 7cm - 1 cm klik = 6 cm, u zaagt dus uit beide kopse kanten van de plank 6 cm weg. Leg de uiteinden van de plank op de kantopsluiting en trek de plank achteruit, het zand wat te veel is schraapt u nu weg.

Met de lat reit u het zandbed af. Houd tijdens het straatwerk het zandbed glad doormiddel van planken of plaatmateriaal, dit vergemakkelijkt het strak aan elkaar leggen van de bestrating.

Nu u het zandbed glad heeft kunt u beginnen met het leggen van de bestrating, zorg dat u altijd haaks begint en dat u tijdens het bestraten ook haaks blijft werken. Op plaatsen waar u niet uit komt met het patroon, kunt u dit op maat knippen knippen doormiddel van een steenknipper. U kunt de stenen of tegels tijdens het bestraten aankloppen met een rubber hamer, maar de voorkeur gaat uit om na de straatwerkzaamheden de straat egaal te trillen met een trilplaat.

Nadat alle bestrating is gelegd en is afgetrild dienen de voegen van het straatwerk nog te worden opgevuld met droogzand (inwassen) bij voorkeur met een grof granulaat bijv. brekerszand of voegsplit. Wanneer u te maken heeft met een bestratingstype die grote voegen vertoond dan kunt U deze ook afvoegen met één van de voegmortels die BPG Pieper in haar assortiment heeft, op deze manier heeft u nooit meer last van onkruid groei.


Natuursteen

Kleur en structuur
Kiest u voor natuursteen, dan kiest u voor iets heel bijzonders waar u nog jarenlang van kunt genieten. Natuursteen biedt warme kleurschakeringen, unieke structuren en veel variatie. Elke steen is weer anders. Juist daarom is het heel belangrijk dat u bij verwerking de stenen uit verschillende verpakkingen door elkaar gebruikt. Door alle verpakkingen te openen en steeds een steen uit een ander pakket te nemen, krijgt u een optimale verdeling van kleuren en structuren. Zo ontstaat er een boeiend en harmonieus geheel.

Plaatsing natuursteen
Voor een optimaal resultaat is het belangrijk dat er voor de afwerklaag met schoon zand en indien, nodig cement van goede kwaliteit wordt gewerkt (bij voorkeur trascement). Hebt u een lichte kleur natuursteen gekozen, zoals travertin, dan kunt u ook het beste trascement gebruiken.

Let er bij natuursteentegels ook op dat de ondergrond goed doorlatend is. De meest ideale situatie is om de tegels te verwerken op split met een kleine fractie(0-2 of 2-5 mm) waar nagenoeg geen kalk in aanwezig is. Deze split mengen met Trascement in een verhouding van 6 delen split op 1 deel trascement, dat u in de betonmolen heeft gemengd. Het moet aardvochtig zijn.

Eventueel kunt u op dit mengsel een dunne laag specie aan brengen en daar de tegels in leggen (dit noemen we "aanbranden"). Zijn de tegels niet even dik, span dan een touw en tik ze met een rubberen hamer op hoogte. Haal de tegels eruit, breng een dun laagje specie aan en leg de tegels terug. Ze hechten zich zo beter aan de ondergrond.

Voegen van natuursteen
Natuursteentegels legt u over het algemeen met een kleine voeg op de funderingslaag. Leg natuursteentegels die een voeg vereisen vooral niet tegen elkaar aan. De stenen kunnen elkaar beschadigen als er over de bestrating wordt gelopen of gereden. Ook onder invloed van het weer kan de bestrating "werken". Daarnaast ligt een natuursteen bestrating meestal veel mooier met een voeg. Omdat er geen twee tegels hetzelfde zijn, kunnen zich minimale maatverschillen voordoen. De voeg verbindt de stenen met elkaar zonder dat ze elkaar raken. Er zijn een aantal natuursteen producten in het assortiment die eventueel zonder voeg gelegd kunnen worden.

BPG Pieper adviseert de voegmiddelen van Varistone, kijk voor meer informatie op www.varistone.nl of vraag ernaar in onze winkel.

De breedte van de voeg is afhankelijk van het materiaal; hoe groter de steen, hoe breder de voeg moet zijn.

Onderhoud natuursteen
Na verloop van tijd verbleekt natuursteen door weersinvloeden, met name de zon. Dit is een natuurlijk proces dat u met impregneermiddellen kunt vertragen, maar nooit helemaal kunt tegengaan. U kunt de bestrating van tijd tot tijd dweilen of schrobben met water.

BPG Pieper levert diverse onderhoudsmiddelen, Vraag ernaar in onze winkel.

Extra informatie
Wanneer u behoefte heeft aan extra informatie over grondwerk, zandbedding, afwatering en legvoorbeelden voor de te leggen bestrating of andere specifieke vragen dan kunt u altijd contact met ons opnemen, wij proberen u dan zo goed mogelijk van dienst te zijn.
Bel mij