BPG Pieper maakt gebruik van cookies om het gebruik van de website te analyseren, om het mogelijk te maken content via social media te delen en om de inhoud van de site af te stemmen op uw voorkeuren. Deze cookies worden ook geplaatst door derden. Door deze melding te accepteren of gebruik te blijven maken van deze site stemt u hiermee in.

Zolder isoleren


Hoe u zelf uw zolder kunt isoleren en afwerken: een uitgebreid stappenplan!
Hoe kunt u uw zolder isoleren? Met onderstaand stappenplan komt u een heel eind! Volg de stappen en voorkom dat uw woning warmte verliest. Met het isoleren van uw zolder kunt u uw wooncomfort verhogen en een optimale luchtvochtigheid creëren! Doen dus!

Stappenplan zolder isoleren

 1. De meeste warmte die in de woning wordt geproduceerd gaat via het dak verloren (ca. 30%). Het isoleren van de zolder zorgt voor minder warmteverlies en voor een aangenaam binnenklimaat (ook in de zomer). Verder zorgt het voor een hoog wooncomfort door tochtwering en optimale luchtvochtigheid in de ruimte.
   
 2. Voor het isoleren van een schuin dak zijn verschillende materialen te gebruiken:
  • glas- of steenwol (spijkerflensdekens)
  • losse isolatieplaten

  Deze instructie zal ingaan op de het isoleren van de zolder met glaswol. Glaswol is één van de meest gebruikte isolatiematerialen om een dak te isoleren. Het is eenvoudig te plaatsen, sluit goed aan en is relatief goedkoop ten opzichte van andere isolatiematerialen.
   
 3. Een steen- of glaswoldeken is aan één zijde uitgerust met een brandveilig, dampremmend en luchtdicht aluminium laminaat. Hierdoor wordt tegelijkertijd isolatie en een dampscherm geplaatst. De glaswoldeken is geheel omhuld met papier, waardoor het verwerkingscomfort wordt vergroot.
   
 4. LET OP! U mag een schuin dak alleen aan de binnenkant isoleren als er géén dampdichte laag is aangebracht onder de dakpannen. Als er wel een dampdichte laag is aangebracht, is er een grote kans op condensvorming. Als dit vocht de dakconstructie binnendringt, kan dit ernstige gevolgen hebben. Houten balken kunnen verrotten en stalen balken kunnen doorroesten. Meet de afstand tussen de balken en snij de deken met een isolatiemes op de gewenste lengte.
   
 5. Rol de deken tussen de dakbalken uit, van boven naar beneden met de aluminiumzijde naar u toegekeerd. Bevestig de loshangende flenzen om de 10 cm met een nietpistool op de voorkant van de verticale balken (aangrenzende flenzen moeten elkaar raken of overlappen).
   
 6. Voordat u het laatste gedeelte vastniet, knipt of snijdt u het overtollige gedeelte af.
   
 7. Gebruik tijdens het snijden handschoenen en een stofkapje.
   
 8. De aansluiting tussen de flenzen kunt u afplakken met aluminium- of kunststoftape om een ononderbroken afdekking te krijgen. Ook eventuele scheuren kunnen hiermee hersteld worden.
   
 9. Breng een houten of aluminium regelwerk aan, om het leidingwerk weg te werken. Dit dient ook als basis voor de afwerking van de gipsplaten.
   
 10. De gipsplaten kunt u met zelftappende schroeven vastzetten op het aangebrachte regelwerk.
   
 11. Hiervoor kunt u een schroefboormachine gebruiken met een gipsplaat bit-adapter, zodat u de gipsplaat niet beschadigt.


Infographic 'Zolder isoleren'
 

Checklist materialen voor het isoleren van uw zolder
Meer weten over het isoleren van uw zolder? Bezoek dan onze winkel aan de Oude Telgterweg 290 te Ermelo. Onze medewerkers kunnen u dan ook direct van deskundig advies voorzien!
Bel mij